• Lorem ipsum

Wat is Alopecia?

Het is een term die je misschien wel eens hebt gehoord, maar wat is alopecia nu precies? Alopecia is een ziekte van de haarwortels waardoor er kale plekken op de hoofdhuid ontstaan. Het is ook mogelijk dat er haren op andere plaatsen op het lichaam uitvallen. Denk hierbij aan onder andere wenkbrauw haar, baard haar en schaamharen. Het is geen zeldzame aandoening en komt bij ongeveer 0,1 procent van de Nederlandse bevolking voor. Wereldwijd ligt dit gemiddelde nog iets hoger op 1,3 procent. De aandoening maakt geen onderscheid in geslacht en leeftijd. Iedereen kan de aandoening krijgen, de precieze oorzaak is tot op heden nog niet vastgesteld. Wanneer je ' wat is alopecia ' zult googelen zul je verschillende definities en vormen vinden. Om vast te stellen welke vorm jij hebt is het te adviseren om langs de huisarts te gaan.

Alopecia oorzaak

Hoewel de precieze alopecia oorzaak niet is vastgesteld gaat men er wel van uit dat er sprake is van een auto immuunziekte. Dit wil zeggen dat de haarwortel wordt afgebroken voordat het de kans krijgt om te groeien omdat het afweermechanisme niet correct functioneert. Waarom dit bij de één gebeurd en bij de ander niet is nog een groot vraagteken; wel is het duidelijk dat het vaak samengaat met een andere aandoening of ziekte waar de persoon in kwestie aan lijd. Wanneer er een storing in het afweersysteem zit, zie je dit ook vaak terug bij mensen met schildklierproblemen, eczeem, astma of bloedarmoede.
Ook is er een groot vermoeden dat stress een rol kan spelen bij het ontwikkelen van alopecia. De alopecia oorzaak kan bij iedereen anders zijn. Ook kan erfelijkheid een rol spelen.

Alopecia behandeling

In veel gevallen zal de haargroei zich zelf weer herstellen en zal je een alopecia behandeling over kunnen slaan. Dit kan soms weken of maanden duren maar de kans is groot dat dit wel zal gebeuren. Hoe moeilijk het ook is, wordt er door huisartsen daarom ook vaak aangeraden om het initieel even af te wachten. Dit wordt ook mede gedaan omdat er nog geen concrete oplossing voor deze aandoening is en er niet direct een alopecia behandeling bestaat die bij iedereen een succesvol resultaat zal geven. Wil je wel zelf stappen ondernemen dan kan je altijd het volgende proberen. Smeer corticosteroïden in een creme of lotion vorm op de kale plekken. Dit kan tegenwoordig ook in de vorm van een injectie op de kale plek worden ingespoten.
Wanneer je last hebt van grotere kale plekken kun je in aanmerking komen voor lichttherapie.
Heb je zelf het idee dat de alopecia is ontstaan door stress, probeer dan de factoren die je stress geven te elimineren. Vaak helpt mindfulness ook heel erg om beter te leren om gaan met stress en is dit een tool dat door veel alopecia patiënten wordt ingezet voor het creëren van een gezonder en stressloos leven.